İşletim sistemi türleri nelerdir farklılıkları nedir?
İşletim sistemi türleri nelerdir farklılıkları nedir?
- Mainframe(anaçatı) sistemleri: Oda büyüklüğünde Data merkezlerinde yer alır ortalama 1000tane disk alabilirler Binlerce gigabayta sahip olabilirler.Çok yavaş sistemlerdir.Kümeleme işlemleri,Zaman paylaşımı işlemleri,Verilen işlemleri yaparlar.Çok Maliyetli sistemlerdir.
- Sunucu işletim sistemleri:sunucu ve mainframe sistemlerde çalışır.İçinde yer alan sistem oldukça yüksek kapasitelidir.Bağlı iş istasyonları vardır.Donanım ve yazılım paylaştırma yapabilir.Yazılım dosya vb trasferi ve kullanımı için tercih edilir.
- Client işletim sistemleri:Arayüze sahip Linux Windows vb. kendi ağı üzerinde 10dan fazla kullanıcıya izin vermezler
- Çok işlemcili işletim sistemleri : Paralel sistemler denir.İşlem gücünün arttırılması için tercih edilen sistemlerdir.Grid sistemler denir.
- Kişisel bilgisayar işletim sistemleri: Kolay arayüz kolay kurulum özelliklerine sahiptir.donanım kaynaklarının gerçek zamanlı olarak verimli kullanılmasını sağlar.
- Gerçek zamanlı işletim sistemleri : Endüstriyel sınıflarda tercih edilir.Endüstriyel kontrol sistemleri.Hatayı en düşük seviyeye düşürür.Soft ve hard diye 2 ye ayrılır Worksave QNX buna örnektir.Hard sistemte sapma yoktur.soft sistemde zamanda sapma olabilir.Hard real time örnek araba üretim bantlarıdır.
- Gömülü işletim sistemleri: Akıllı ev otomasyonu buna örnektir.Bankamatik, çamaşır makinası bulaşık makinası,cep telefonu ,tv buna örnek olarak gösterilebilir.Boyut ve kapasite, işlem sınırlandırmasıda vardır.bunları birbirinden ayırır.
- Smart card sistemler: Kredi kartı okul kartı gibi çipli sistemler çiplerde fonksiyonlar bulunur.JVM : Java virtual Machine üzerinde çalışır.Appet ilede çalışabilir farkı birden fazla işlem yapabilir.