Docker RabbitMQ Kurulumu Güncel Anlatım 2023
RabbitMQ, mesajlaşma aracıdır ve uygulamalar arasında veri alışverişi yapmak için kullanılır. Mesajlar, bir uygulamadan diğerine gönderilir ve alıcı uygulama mesajı işler.
RabbitMQ’nun yönetim konsolu, uygulama ayarlarını yapılandırmak için kullanılır. Örneğin, kullanıcıların ve sanal anahtarların eklendiği ve silindiği kullanıcı yönetimi bölümüne erişebilirsiniz.
Ayrıca, mesajlarınız hakkında bilgi toplamak için kuyruk istatistiklerini de inceleyebilirsiniz.
RabbitMQ’nun API’si, uygulamaların RabbitMQ’ya programatik olarak erişmelerine olanak tanır. Bu API’yi kullanarak, uygulamalar mesajlar gönderebilir ve alabilir, kuyruklar oluşturabilir ve silinebilir, sanal anahtarlar ve değişimler oluşturabilir ve silinebilir.
Birincisi, RabbitMQ yönetim konsolu varsayılan olarak açık olabilir. Bu, güvenlik açığına neden olabilir. Bu nedenle, yönetim konsolunu sadece güvenli bir ağda kullanmanız önerilir.
İkinci olarak, RabbitMQ, kullanıcı adı ve şifre ile korunabilir. Bu özellik, uygulamalar arasındaki iletişimi güvence altına alır. Yeni bir kullanıcı oluşturmak ve şifresini ayarlamak için yönetim konsolunu kullanabilirsiniz.
Son olarak, güvenlik açıklarını ve diğer hataları gidermek için RabbitMQ’yı düzenli olarak güncellemeniz önemlidir. Bu, uygulamalarınızın RabbitMQ ile iletişim kurarken herhangi bir güvenlik açığına maruz kalmamasını sağlar.
RabbitMQ’nun birçok farklı kullanım senaryosu vardır. Örneğin, mikro servis mimarilerinde kullanılabilir. Ayrıca, iş kuyruklarını yönetmek veya mesajlaşma temelli uygulamalar oluşturmak için de kullanılabilir.
Kurulum
Docker RabbitMQ kurulumu için şu adımları izleyebilirsiniz:
- Docker zaten yüklü değilse, resmi web sitesinden Docker’ı indirin ve sisteminize yükleyin.
- Bir komut istemi veya terminal penceresi açın.
- Aşağıdaki komutu kullanarak Docker Hub’dan RabbitMQ imajını indirin:
docker pull rabbitmq
- Aşağıdaki komutu kullanarak RabbitMQ imajından bir konteyner oluşturun:
docker run -d --name rabbitmq -p 5672:5672 -p 15672:15672 rabbitmq
Bu komut, “rabbitmq” adında bir konteyner oluşturacak ve sırasıyla RabbitMQ bağlantıları ve yönetimi için bağlantı noktaları olan 5672 ve 15672 bağlantı noktalarını açacaktır.
- Aşağıdaki komutu yazarak konteyner’ın çalışıp çalışmadığını doğrulayın:
docker ps
Çıktıda “rabbitmq” adında bir konteyner görmelisiniz.
Bu kadar! RabbitMQ artık bir Docker konteynerinde yüklü ve çalışıyor. RabbitMQ yönetim konsoluna web tarayıcınızda http://localhost:15672 adresinden erişebilirsiniz.
Docker RabbitMQ uygulamasını yüklediğinize göre, şimdi kullanmaya başlayabilirsiniz.
Docker RabbitMQ Kurulumu Güncel Anlatım 2023 konumuzun sonuna geldik iyi kodlamalar…