Ağ Bağlantı Cihazları nedir çeşitleri nelerdir?
Ağ Bağlantı Cihazları•Network Interface Card → Donanımsal bir cihazdır ve bağlı olduğu bilgisayarı ağa dahiletmek için kullanılır.Dünya üzerinde NIC’leri birbilerin’den ayırmak için MAC addressikullanılır(48bit)
•HUB → Yıldız topolojisindei ağlarda , ağın merkezinde bulunur ve herhangi bir yönetemesahip olmadna bilgisayarları birbirlerine bağlar.Gönderici bilgiyi HUB’a gönderir dahasonra ise HUB bu bilgiyi tüm pc’lere yollayarak hedef’in almasını sağlar.Veri ağıntamamına yayıldığı için trafik olur.
•Switch → HUB’lara göre daha akıllıdır.Büyük bir ağı segment’e (parçalara )bölerek ağın performansını arttırır. Herhangi node’dan gelen bilgiyi ağın hertarafına değilde sadece hedefe gönderilmesini sağlar. Daha sonra switchin çalışma mantığından bahsetmiştir. Switchler 2farklı şekilde anahtarlama yapabilir.◦ Cut Trough Mod → İletilecek veri hedef porta aktarılarak gerçekleşir. Bu yöntemde hedef adres saklandığı için hedef denetimi gerçekleşmez. Böylece iletişim hızlı olur fakat hatalı veri paketleride iletilmeye devam eder.◦ Store and Forward Mod: Bu tür switch’lerde iletilecek veri switch üzerinde buffer’aatılarak hata kontrolü gerçekleştirilir. Eğer veri hata içermiyorsa hedef port tespit edilerek veri iletimi gerçekleştirilir.
▪ Akıllı hub’da denir. Fakat hub’dan daha pahalıdır.▪ Gelen bilgileri sadece belli bir bilgisayarlara gönderir.▪ Ağ durumunu izler, veriyi gönderip, iletim işleminin yapılıp yapılmadığını test eder.▪ Hub cihazından farkı, kendisine bağlı sistemlere paylaşılan değil de anahtarlamalı biryol sunmasıdır. Böylece yüksek başarım elde edilir.
•Repeater →Bir ağ oluşturulurken en büyük sorunlardan birisi kullanılacak kablonun maksimum mesafesidir. Örneğin, UTP kablolar max. 100 metre kullanılabilir. Eğer mesafenin daha fazla olması isteniyorsa sinyal güçlendirilerek tekrar iletilmesi gerekir.Yanibu aygıtlar ağın uzak yerleşimlere erişmesini sağlarlar. Bu aygıtların işlevi ağ içindeki sinyalleri kuvvetlendirip diğer ağa taşımaktır.
•Router → Router’lar tüm networkü dinleyerek networkün hangi kısımlarının meşgul olduğunu algılayabilir, buna göre paketi daha boş olan kısımdan yönlendirebilir, yada daha sonra, meşguliyet bitince yönlendirmek için bekletebilir. Router’lar aynı zamanda bilginin internette gideceği yere en kısa yoldan gitmesini de sağlar. Yani, gelen paketleri inceleyerek hedefine ulaşması için en uygun yönlendirmeyi gerçekleştirir.◦ Router’lar dinamik ve statik olarak 2’ye ayrılır◦ Switch’ler gibi paket yönlendirir fakat farklı sistemleri de birbirine bağlar. Ağlar arası(LAN-LAN, LAN-WAN, WAN-WAN) haberleşmesinin yapılabilmesi için ara bağlantıyı sağlar. Routerın bir işlemcisi, EPROM’u ve üzerinde bir işletim sistemi vardır. Bu yüzden gelen paketin başlığından ve yönlendirme tablosu bilgilerinden yararlanarak yönlendirme kararlarını verme yeteneğine sahiptir. Yönlendiriciler, ağa bağlı özel bir araç veya ağa bağlı bir bilgisayar olabilirler.
Ağ Bağlantı Cihazları nedir çeşitleri nelerdir? sorusunun cevabını verdik herkese iyi çalışmalar dilerim.